top of page

24.8. PöU - Hamina 1-0 (4-2, 1-1)

Kuva: Timo Kesti

Kumilan Kymppi-Katto Areenalla vallitsi lauantaina sähköinen tunnelma, kun Pöytyän Urheilijat ja Haminan Palloilijat kohtasivat Superpesiksen putoamiskarsinnan viidennessä ja ratkaisevassa ottelussa. Pelin panokset olivat yksinkertaiset, häviäjä putoaa ensi kaudeksi Ykköspesikseen ja voittajan kausi jatkuu Superpesiskarsinnassa Ykköspesiksen kakkosta vastaan.

Ottelusta muodostui sarjalle tyypilliseen tapaan tasainen vääntö, jossa juoksut olivat kortilla. Avausjaksolla Pöytyä nousi viime metreillä voittoon. Toisella jaksolla joukkueet kulkivat vähäjuoksuista vääntöä rinta rinnan. Hamina haki vimmatusti johtojuoksua, mutta Pöytyän puolustus piti loppuun asti. Pöytyä kairasi jännitysnäytelmästä voiton jaksoin 1-0 (4-2, 1-1), tämä tarkoittaa sitä, että Pöytyän ottelut jatkuvat vielä Superpesiskarsinnoissa joko Oulun Lippoa tai Laitilan Jyskettä vastaan. Haminan kohtalona oli pudota Superpesiksestä.

• Olen äärettömän ylpeä joukkueesta, että olemme päässeet tähän pisteeseen. Matka on toki vielä kesken, mutta hoidimme tämän tärkeän sarjan. Oli onnistumisia sekä epäonnistumisia, mutta onneksi huonoista hetkistä päästiin yli. Nyt hetki nautitaan ja levätään, sen jälkeen täydellä teholla uutta matoa koukkuun, totesi Pöytyän ykköspalkittu Viivi Seppälä.

• Marginaalit joukkueiden välillä olivat todella pienet jokaisessa ottelussa. Tänään me kestimme vastoinkäymisiä paremmin kuin vastustaja. Kummallekin tuli virheitä, mutta pystyimme sinnittelemään pelissä mukana. Ensi viikonloppuna pitää olla valmiina uuteen sarjaan, jossa on vastassa uusi ja “tuntematon” joukkue, tyytyväinen Pöytyän pelinjohtaja Mika Lehto ynnäili.

Pöytyän punavalkoiset ottivat peliin jykevän startin, kun kotijoukkue tempaisi avausvuorossa kaksi juoksua. Juoksuhanat avasi Julia Ruohon koppareille painunut lyönti, jolla kotipesään kirmasi Sanni Kyläpekka. Heti perään Essi Ilmasen voimakas välilyönti saatteli Sini Haatajan kotiin. Tehokkaan avauksen jälkeen Pöytyän sisäpeli muuttui tukkoiseksi ja toinen sekä kolmas lyöntivuoro päättyivät nopeasti paloihin ilman lisäjuoksuja. Hamina onnistui toisessa vuoroparissa kaventamaan lukemat 2-1:een. Punavalkoinen kotiryhmä avitti Haminan tilanteenrakentelua harhaheitoillaan. Jännitys tiivistyi, kun vieraat onnistuivat tasoituksessa kolmannessa vuoroparissa. Pöytyän kannalta viimeinen sisävuoro ja haaveet jaksovoitosta näyttivät kuihtuvan nopeasti paloihin ilman onnistumisia, mutta kotijoukkueen kakkoskärki taikoi osin vieraiden virheiden avittamana kotiutustilanteen. 656-päisen kotiyleisön riemuksi Pöytyä siirtyi johtoon, kun Ilmasen lyömä hermopallo polttolinjaan toimi ja Fanni Tuuri syöksähti kotiin Haminan hakiessa paloa kakkospesältä. Johtolukemat tuplaantuivat 4-2:een, kun Maria Sveholmin niitti kakkosrajaan kotiutti Emilia Helmisen. Tasoittavalla Pöytyän ulkopeli ei antanut Haminalle mitään mahdollisuuksia ja punavalkoisten jaksovoitto oli tosiasia.

Toisella jaksolla taistelu jatkui ja juoksut olivat vähissä. Pöytyän ulkopeli nollasi heti kärkeen Haminan sisäpelin yritykset. Kotijoukkueen ulkokentän voimahahmoja läpi ottelun olivat lukkari Lydia Eskola, sekä etukentällä paloja napsinut Viivi Seppälä. Pöytyä siirtyi  johtoon, kun Haataja porhalsi Ilmasen kakkospuolen sivalluksella kotipesään. Vierasjoukkue kipusi toisessa vuoroparissa tasoihin 1-1:een. Jakson edetessä Pöytyän sisäpeli takkusi ja kolmostilanteet olivat kiven alla. Toisessa ja kolmannessa sisävuorossa kotijoukkue sai etenijän kolmoselle vain kertaalleen. Hamina löi ulkokentälle painetta kotiutustilanteilla, mutta Pöytyä selvitti ne ilman takaiskuja. Taistelun huippuhetkiä oli Julia Ruohon nappaama syöksykoppi. Viimeisessä vuoroparissa Hamina tarvitsi yhden juoksun, jotta se olisi voinut säilyttää mahdollisuutensa voittoon. Vierailijat rakentelivat kärjellään ajolähtötilanteen yhdellä palolla. Ratkaisun hetkillä Pöytyältä esiin astui lukkari Eskola, ensin hän järjesteli Reetta Juntusen lyönnin laittomaksi, josta tuli toinen palo. Ottelun viimeinen sinetti tuli, kun Eskola jujutti etenijän kolmospesältä irti väärällä syötöllä ja Pöytyän voitonjuhlat olivat valmiit alkamaan.

Pöytyän ottelut jatkuvat vielä Superpesiskarsinnoissa joko Oulun Lippoa tai Laitilan Jyskettä vastaan. Ottelusarja alkaa alustavasti lauantaina 31.8. Kumilassa.